vineri, 29 august 2014

Despre scaltoace - de Alice Miller. Mi-aş dori ca fiecare părinte să citească asta!

Acum trei ani am descoperit Comunicarea Nonviolentă (CNV). Pentru mine, CNV este în strânsă legătură cu permacultura - centrul centrului permaculturii - şi cu spiritualitatea -latura practică a spiritualităţii, aplicabilă mereu în viaţa de zi cu zi. De aceea, de câte ori am prilejul vorbesc despre CNV cu oricine e dispus să mă asculte, în speranţa că aş putea să "molipsesc" acea persoană şi că, odată "molipsită", aceasta va duce mai departe entuziasmul meu, declanşând o adevărată "epidemie de Comunicare Nonviolentă".

Ieri, într-o astfel de discuţie, am primit un răspuns care m-a întristat:
"Comunicarea Nonviolentă poate că merge la adulţi, pentru că ei ştiu ce e bine şi ce e rău, dar la copiii mici nu are cum să funcţioneze, pentru că ei nu fac deosebirea dintre bine şi rău şi uneori trebuie să îi opreşti  pedepsindu-i."
Şi cred că sunt mulţi părinţi care îşi iubesc copiii şi aplică corecţii corporale "spre binele copiilor". La urma-urmelor, şi ei au fost educaţi tot aşa şi uite că acum au ajuns oameni în toată firea, muncitori, de încredere, ş.a.m.d. Le-a prins bine asprimea părinţilor, nu?
Off, de câte ori am auzit afirmaţia-întrebarea asta!... Nu neg că există o mulţime de oameni care au trecut cu bine prin copilărie, în ciuda unori bătai ocazionale, ajungând mai apoi adulţi echilibraţi şi mulţumiţi cu viaţa lor. Şi în acelaş timp nu mă pot opri să mă întreb cu părere de rău cum ar fi fost aceşti oameni, ce măreţie ar fi înflorit în ei, dacă ar fi avut parte de iubirea şi sprijinul total al părinţilor lor.

Pentru cei care mai cred că bătaia are efect educativ, redau mai jos un text despre efectul pe termen lung al bătăilor aşa-zis "inofensive":

Scatoalce pentru copii – Câteva gânduri despre consecinte

De ce scatoalcele asa-zis „inofensive” sunt daunatoare?

1. Scatoalcele îl învata pe copil violenta (foarte devreme si adesea cu efect pe viata).
2. Scatoalcele distrug la bebelusi si la copiii mici certitudinea de a fi iubiti.
3. Scatoalcele nasc frica: asteptarea urmatoarei pedepse.
4. Scatoalcele perpetueaza o minciuna, pretinzând ca sunt în scop educativ, când în realitate parintii pedepsesc astfel deoarece si ei au fost batuti în copilarie.
5. Scatoalcele provoaca mânie si dorinta de razbunare, care sunt mai întâi reprimate, pentru a-si gasi mult mai târziu (cu tapi ispasitori) expresia distructiva.
6. Scatoalcele programeaza copilul sa accepte argumente lipsite de logica („daca-ti fac rau,este pentru binele tau”) si sa nu înregistreze durerea umilintei ca durere.
7. Scatoalcele distrug la copii sensibilitatea si compasiunea fata de altii si fata de ei însisi, iar în acest fel le rapesc acestora posibilitatea de a se dezvolta.


Ce mesaje le sunt transmise copiilor prin batai?

1. Ca un copil nu merita respect.
2. Ca tortura are sens (ceea ce este principial gresit, deoarece tortura experimentata de copil îl învata pe acesta numai sa tortureze si el pe altii).
3. Ca propria suferinta nu are voie sa fie simtita, ca trebuie ignorata (ceea ce este periculos pentru sistemul imunitar).
4. Ca violenta merge mâna în mâna cu iubirea (originea perversiunii).
5. Ca negarea sentimentelor este sanatoasa (iar de cele mai multe ori corpul plateste mai târziu pretul pentru aceasta greseala).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu